Crosswalk.com

OSLO GOSPEL CHOIR - in Norwegian

av Lars H. Pedersen fra Kristen Riksradio for the Music Channel at crosswalk.com

Gospelmusikken har de siste åra blitt løftet ut av kirkerommet og inn i stua til den alminnelige nordmann. Årsaken? Oslo Gospel Choir. Og etter ti års opptreden er Oslo Gospel Choir fortsatt gospelkoret med stor G i Norge.

STARTEN
Mot slutten av åttitallet jaktet gode gospelrøster på et skikkelig kor i Oslo. Et kor som kunne synge "sort gospel". Dette ga Tore Aas en idé; - Jeg ville skape en mulighet for dem som så etter noe mer enn det den tradisjonelle tensing-bevegelsen hadde å gi. Tanken var å samle en gjeng som kunne møtes et par ganger i året for å gjøre det de elsket mest av alt, å synge gospel, sier Tore Aas, grunnlegger og dirigent for Oslo Gospel Choir. Responsen på en liten avisannonse var formidabel. Tore hadde regnet med at rundt tretti sangere ville melde seg. Noen dager senere satt han med to hundre potensielle korister på bordet. Etter en audition i juni 1988 var trettito av dem klare for å fornye og bringe gospelmusikken ut i Norge.

PÅ TV
I mars 1988 fikk Dan Børge Akerø høre om et nytt gospelkor som øvet i lokalene til en bibelskole sentralt i Oslo. Men, å la et gospelkor synge i et TV-show på NRK lørdag kveld var ikke regnet som god underholdning. Likevel dro han for å høre dem, og ble overbevist om at dette måtte bli en suksess. - For en gangs skyld var jeg helt sikker på at et TV-innslag ville bli godt mottatt. Tradisjonelt er det en solist som er midtpunktet i korsammenheng. Oslo Gospel Choir brøt med dette. I "LørDan" utmerket solistene seg uten at det gikk ut over helheten, forteller Akerø til Øyvind Risvik i boka om Oslo Gospel Choir.

Akerø tenker på de rundt tjue minuttene som OGS brukte på å be og lovsynge før TV-opptredenen. - Dette var noe helt nytt i NRK, at artistene ba til Gud om å få hjelp til å nå frem med det de hadde på hjertet. En gang drev de på så lenge at de nesten ikke rakk sendingen.

Etter dette TV-programmet ble koret engasjert til alle mulige oppdrag rundt omkring i landet. - Det virket som om alle hadde sett oss på LørDan, sier Tore Aas.

Også Rune Larsen, norsk plateprodusent som allerede hadde Sissel Kyrkjebø i stallen, ble klar over Oslo Gospel Choir. Larsen ringte Tore Aas og foreslo en plateinnspilling der hele overskuddet skulle gå til en hjelpeorganisasjon. Konkret var det snakk om Strømmestiftelsen og en øyeklinikk i Calcutta. Tore Aas hadde allerede sagt nei til flere platetilbud, men denne gangen fikk han den rette følelsen. Koblingen mot humanitær hjelp passet til hans tanker om at kristne er forpliktet på å hjelpe mennesker i nød. Konserten og plata "Oslo Gospel Choir - Live" innbrakte rundt en million kroner til prosjektet. I dag behandler Garia Eye Hospital 250 mennesker hver dag, det meste av det gratis for de fattigste i Calcutta. Medlemmene i koret ble også personlig involvert i å støtte enkeltmennesker i India.

GOSPELGURUEN
Helt fra starten hadde Tore Aas vært påvirket av amerikansk gospelmusikk, og ikke minst av Andrae Crouch. - Slik jeg ser det, har Crouch vært med på å løfte den tradisjonelle gospelmusikken ut av kirken og ned på gata, hvor alle kan ha glede av den. Jeg liker hans måte å forkynne evangeliet på. Å høvle ned terskelen til vår Fars hus har også vært en del av vår misjon med Oslo Gospel Choir, forteller Tore Aas.

Crouch hadde jobbet med Tore Aas på en plate med Elisabeth Ødegaard på åttitallet. I tillegg hadde de skrevet noen sanger sammen. Når OGC ble grunnlagt, varte det ikke lenge før Crouch trykket koret til seg. - Andrae ble nysgjerrig, og kom snart over til Norge for å synge sammen med oss. Etter dette besøket utviklet det seg et gjensidig kjærlighetsforhold mellom han og koret. Han likte dette "hvite" sorte gospelkoret, og koret elsket Crouch for det han gjorde, sier Aas.

Akkurat det, at en gruppe hvite nordmenn prøvde seg på å synge "sort gospel", reiste kritiske røster i hjemlandet. - Det er virkelig ikke noe problem, mener Tore Aas; - Sorte som hører oss har ikke den innstillingen. Musikken som spilles i de sortes kirker i USA er likevel helt annerledes enn den vi byr på. Vi tar elementer av dette og lager vår egen stil.

Andrae Crouch sier i boka om OGC: - Koret er ekstremt talentfulle, men de vil aldri bli sorte. Dette er hvit gospel.så..hva er galt med hvit gospel?

Tore Aas synes det er vanskelig å beskrive en god gospellåt. - Det er en veldig personlig ting. For meg må en sang finne veien inn i sjela og ha noe å si meg.

Den første sangen Oslo Gospel Choir øvet inn i 1988 var "We Are Not Ashamed", skrevet av Andrae Crouch. Denne har siden vært noe av en gjenganger hos koret. Fram til 1998 har koret spilt inn mer enn tyve av Crouch' sanger, og laget enn live-innspilling med han i Paris.

PLATER
Etter den første live-platen i 1990 laget Oslo Gospel Choir elleve plater fram til 1998. De første tre rene gospelplater, med sanger fra Crouch og andre kjente artister som Richard Smallwood (In This House), Edwin Hawkins (Oh Happy Day), og mange andre skrevet at Tore Aas selv, ofte med Jan Groth som tekstforfatter. En av dem, Your Love, tok også Andrae Coruch med på sitt album "Pray".

Den neste innspillingen ble en juleplate kalt The Christmas Way. Her fikk Tore Aas med seg HKH Prinsesse Märtha Louise som solist.

Etter et nytt gospelalbum, kom Gloria-prosjektet på banen. Dette ble en ny musikalsk utfordring for korets medlemmer. - De kunne tenke seg å lage en musikal, noe mer enn bare å står rett opp og ned og synge pent.og det er mange gode skuepillere i koret, forteller Tore Aas. - Kanskje vi kan flytte inn i kirkerommet og lage en musikalsk messe med mindre kostymer og lys, tenkte han. Aas møtte gateprest Hans Olav Mørk. Sammen fant de ut at de kunne koble bibelske personer inn i en tradisjonell messe. På denne måten utviklet Gloria seg til å bli en viktig markering av korets trosgrunnlag, og en solid publikumsrespons understreket at det var et riktig valg.

Med plata "Live in Paris" et år senere var OGC tilbake i gospelmusikken. Etterfulgt av suksess i Nederland, ble albumet "Reaching Heaven" sluppet. Dette var basert på de øyeblikkene av tilbedelse som koret hadde hatt før opptredener gjennom årene.

På nittitallet har også Oslo Gospel Choir koret for en rekke artister, blant dem Sissel Kyrkjebø, Lava, Hanne Boel, Ole Paus, Bjørn Eidsvåg, Sigmund Groven, Hans-Inge Fagervik og Jørn Hoel.

VEILEDNING
Oslo Gospel Choir leide inn Per Arne Dahl som åndelig veileder. Dahl fant en gjeng med unge mennesker som ønsket å grave dypere inn i det livet de ønsket å formidle gjennom gospelmusikken. - Korets styrke var åpenbart at de hadde lært mer enn sitt Gloria. De visste hva Kyrie var. Jeg møtte ikke glansbilder som lot som om de var uberørt av syndefallet, men levende, kjempende og engasjerte ungdommer som også møtte veggen og ønsket å gi både seire, nederlag og utilstrekkelighet til Kristus. "Herre, miskunne deg over oss", sang de, og mente det. "Ære være Gud", sang de, og slapp gleden løs.

ÅPNET EN VEI
Jo, Oslo Gospel Choir har betydd en hel del for gospelmusikken i Norge. Etterhvert som de har gjort det stuerent å få gospel presentert i de allmenne programmene på radio og TV, har en rekke kor kommet på banen. Alt i alt gir det oss frosne nordmenn et hjertevarmende stort tilbud av svingende gospel.